zaterdag, september 12, 2015

FFO 2015 - Filmfestival Oostende Opening - Café Derby - Tour de Force (Hin und Weg)

Het FFO (Film Festival Oostende) 2015 is aan zijn 9de jaarlijkse editie toe.
Uw verslaggever maakt het elke dag mee van begin tot einde met maar liefst 28 films voor de boeg.

Het Filmfestival Oostende; waar iedereen die een scheet laat in het Vlaamse medialandschap binnenkomt via de rode loper én dat wordt  becommentarieerd alsof het wereldnieuws is. Het Filmfestival Oostende; waar de openingsavond bestond uit 3 of méér zalen met 'guests' en welgeteld één (1) zaal met 'normaal' publiek die nog betaalt aan de kassa voor zijn kaartje of filmpas. De 'guests' kregen drankjes en hapjes voorgezet, voor het 'gewone' publiek was er de openingsfilm Café Derby in één van de kleinere zaaltjes mét achteraf letterlijk een promo 'lekstok'. Voor iedereen wat wils, qua...


Wat vonden we ervan? U leest het elke dag op dit weblog, compleet met trailers van de gerecenseerde films (waar verkrijgbaar).


CAFE DERBY (Openingfilm)

Regie: 
Cast:   



Recensie Café Derby:

Een klasse hoger dan de Jan Verheyens en Erik Van Looys trapt debutant regisseur Lenny Van Wesemael.

Wim ('In de Gloria') Opbrouck is vader van 5 kinderen én probeert als marktkramer zijn gezin te onderhouden. Als Paus Johannes Paulus II een bezoek aan België aankondigt, ziet Opbrouck zijn kans schoon om eraan te verdienen via een lokaal afgehuurd café. Ware het niet dat ook het plaatselijk feestcomité geld ruikt...

Van Wesemael roept met succes de 80's sfeer op in dit niet onverdienstelijke gezinsdrama. Het eindresultaat is wel vrij klassiek lineair en de laatste act ontspoort richting sentiment. De kleine 14-jarige debutant Chloë Daxhelet is innemelijk als Sara, de jongste telg van het gezin, terwijl Opbrouck wat zwalpt tussen comedy en drama. Een miscast is Monic Hendrickx die met zware Nederlandse tongval wat vreemd aandoet in een oervlaams gezin (maar dit zal wel een strategische castingkeuze zijn om de film ook op de Nederlandse markt te slijten).

Cinema gemikt op een breed familiepubliek die uitgesproken van 'Vlaamse' film houdt. Professioneel én vlot gemaakt, makkelijk verteerbaar maar het breekt ook nergens potten én echt raken doet het nauwelijks. Géén wereldklasse maar voor een debuut kan dit zeker tellen.


Waardering Café Derby: 7 /10  


TOUR DE FORCE (HIN UND WEG)

Regie: 
Cast: 



Recensie Hin Und Weg (Tour de Force)

Een groepje vrienden plant een fietstocht van Duitsland naar Oostende. Onderweg bekent één van de deelnemers met ALS-diagnose dat het einddoel van de fietstocht een euthanasie ingreep is.

Hin Und Weg is een genre 'fusion' tussen 'road trip' en 'coming of age-' drama. Wat Hin Und Weg sterk maakt is dat het een delicaat thema als euthanasie op een integere, menselijke en niet sentimentele manier behandelt.

Door het vermengen van genres wordt het verhaal nooit topzwaar en de laatste act is gedurfde cinema.

Waardering Hin und Weg (Tour de Force): 7,5 /10